POTPISAN SPORAZUM O OSNIVANJU NACIONALNOG VIJEĆA ZA UMIROVLJENIKE I STARIJE OSOBE

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković potpisao je danas, s predsjednikom Matice umirovljenika Hrvatske Josipom Kovačićem i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović, Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Sporazumom se osniva Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje. Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe na sjednici 29. prosinca 2016.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma. „Riječ je o vrlo važnom tijelu za uspostavljanje kvalitetnog i kontinuiranog dijaloga s predstavnicima Vlade, nadležnih resora i svih drugih institucija koje se bave svim aspektima politike, a osobito mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike, zaštite starijih osoba i drugim važnim aspektima koji su naglašeni i u Programu Vlade, a to je bolji, kvalitetniji i zaštićeniji položaj umirovljenika i starijih osoba u hrvatskom društvu. Uvjeren sam da će i naši suradnici i kolege u ministarstvima kroz rad Nacionalnog vijeća težiti ka najboljim rješenjima za unaprjeđenje položaja i povećanje mirovina naših umirovljenika, što je jedan od naših ciljeva. Vjerujem da će vaše bogato iskustvo, koje imate u radu s prethodnim vladama, i vrlo kvalitetno i sadržajno poznavanje ove problematike i zakonskih propisa pridonijeti  traženju novih rješenja i biti i svojevrsni korektiv politikama koje Vlada radi, što je i smisao ovoga tijela i ovog dijaloga“, rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da će pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Marinko Papuga voditi dijalog unutar Nacionalnog vijeća u ime Vlade i nadležnog Ministarstva. „Naš je cilj da se ovaj Sporazum oživotvori što je prije moguće“, kazao je predsjednik Vlade te naglasio da očekuje početak dijaloga i program rada Vijeća što prije. Istaknuo je kako time Vlada želi poslati važan signal prema politici mirovinskoga i zdravstvenog sustava, socijalnoj politici i svemu onome što muči brojne hrvatske ljude. „Mi to razumijemo i želimo još jednom i na ovaj način pokazati da smo Vlada koja djeluje po najakutnijim pitanjima hrvatskog društva. Očekujem da se dogovori termin već sredinom ovoga mjeseca“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predsjednica sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović kazala je da se raduje dijalogu. Izrazila je nadu da će taj dijalog započeti što prije i to mjerama koje će potaknuti zaustavljanje siromašenja starijih osoba, uvođenje novog oblika obiteljskih mirovina, novog modela usklađivanja tzv. socijalnih mirovina, te minimalnih mirovina u visini od 50% minimalne plaće.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić kazao je da od Nacionalnog vijeća očekuje da na dnevnom redu ima upravo te probleme koji tište umirovljenike. „Očekujemo da će ovaj Sporazum otvoriti novu stranicu  u odnosu Vlade prema umirovljenicima te da će Nacionalno vijeće postati nezaobilazni oblik dijaloga i međusobnog uvažavanja i socijalnog partnerstva.“

izjava ministra

Ministar rada i mirovinskoga sustava dr.sc. Tomislav Ćorić izrazio je uvjerenje da će dijalog koji u okviru Nacionalnog vijeća pridonijeti poboljšanju životnog standarda umirovljenika u Republici Hrvatskoj, što je namjera Vlade. „U tom kontekstu, vi predstavnici umirovljenika u ovom Vijeću imat ćete od strane Vlade Republike Hrvatske konstruktivne partnere za svaku potencijalnu otvorenu temu“, kazao je.