Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava dobilo akreditaciju za korištenje 36,6 milijuna eura iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije

fead

ZAGREB – Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa za hranu i/ili materijalnu pomoć 2014. – 2020. dobilo je 21. prosinca 2016. godine akreditaciju za korištenje 36, 6 milijuna eura iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Republika Hrvatska je još u prosincu 2014. godine zaprimila 4 milijuna eura predfinanciranja za korištenje FEAD programa. Ključni preduvjet korištenja tih sredstava i podnošenja prve Izjave o izdatcima Europskoj komisiji je provedba postupka procjene usklađenosti sustava upravljanja i kontrola za Operativni program za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020. s relevantnim propisima Europske unije.

Jednako kao i u slučaju Europskog socijalnog fonda, akreditacija ovog sustava bila je prioritet Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Vlade Republike Hrvatske, te se intenzivnim radom od veljače 2016. godine, kad je započeo postupak procjene usklađenost sustava, pa sve do prosinca 2016. godine, uspio uspostaviti cjelokupan sustav upravljanja i kontrola. Da akreditacija nije bila osigurana cjelokupni iznos predfinanciranja morao bi se vratiti Europskoj komisiji.

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske Unije započela je postupak procjene usklađenosti 16. veljače 2016. godine. Postupak procjene zaključen je davanjem pozitivnog  mišljenja 21. prosinca 2016. godine u okviru kojeg je potvrđeno kako je sustav upravljanja i kontrola usklađen s relevantnim propisima Europske unije za financijsko razdoblje 2014. - 2020.

Temeljem navedenog mišljenja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je 21. prosinca 2016. godine Odluku o određivanju Upravljačkog tijela i Tijela za ovjeravanje Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020.

Projektima u provedbi se financira školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva te pruža pomoć najpotrebitijim osobama kroz podjelu hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Posebno se vodi računa o potrebama djece, samaca i obitelji u siromaštvu ili riziku od siromaštva koja imaju pravo na dostojanstven život, kao i o beskućnicima. U 2017. godini planirano je još natječaja i projekata koji će obuhvatiti upravo ove ciljne skupine.

Osobe u potrebi su one kojima se pomaže kroz ovaj program i stoga je značaj dobivanja ove akreditacije iznimno važan za ublažavanje socijalnih razlika u Republici Hrvatskoj, što je i jedan od ciljeva ove Vlade u predstojećem razdoblju.

„Pomoć se pruža, a ne zamišlja!“.