Svečano potpisivanje sporazuma o provedbi intervencijskog plana grada Knina u okviru programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima

KNIN - U utorak, 20. prosinca 2016. godine, dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava sudjelovao je na svečanosti primopredaje zgrade i opreme studentskog doma Veleučilištu „Marko Marulić“ u Kninu, otvaranju novog prostora Narodne knjižnice Knin, potpisivanju Sporazuma o provedbi Intervencijskog plana grada Knina te svečanoj promociji diplomanata na Veleučilištu „Marko Marulić“.

Uz ministra Ćorića, događanjima u Kninu prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Pavo Barišić.

Rekonstrukcijom i adaptacijom nekadašnjih vojnih skladišta Knin je dobio studentski dom s 53 sobe, odnosno 78 ležajeva, pet apartmana za profesore, multifunkcionalnom dvoranom, dnevnim boravkom, kuhinjom, praonicom i drugim popratnim sadržajem. Ovaj projekt financiran je iz Programa „Integralni razvoj lokalne zajednice – EIB II“ u ukupnom iznosu od 25,4 milijuna kuna.

Studenti, ali i svi građani Knina, u okviru studentskog doma moći će koristiti i novouređeni prostor Narodne knjižnice Knin. Dodatnih 1,5 milijuna kuna uloženo je u uređenje i opremanje prostora u kojem se nalazi više od 60.000 knjiga, čitaonica i kutak za najmlađe.

img_6626

Nakon obilaska novotvorenih prostora, dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar, je zajedno s ministricom Gabrijelom Žalac i gradonačelnikom Grada Knina Nikolom Blaževićem potpisao Sporazum o provedbi Intervencijskog plana grada Knina u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Kroz postupak odabira, među malim gradovima s više od 10.000 stanovnika iz ratom pogođenih područja, s najmanjim brojem bodova osnovnog indeksa višestruke deprivacije, za ulaganja izabrano je pet pilot gradova: Knin, Benkovac, Vukovar, Petrinja i Beli manastir, proširen na općinu Darda.

Ovom prigodom ministar Ćorić je naglasio „Za provedbu Intervencijskog Plana grada Knina, koji prvi od navedenih gradova započinje s planiranom provedbom, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, osiguralo je 4 milijuna eura, odnosno više od 30 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Zaželio bi gradu Kninu uspješnu provedbu svih predviđenih aktivnosti i maksimalno iskorištenje dodijeljenih bespovratnih sredstava, te ujedno poručiti kako će vam u tom procesu Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, biti partner i podrška.

img_6631

Grad Knin odabran je kao jedno od pet pilot područja za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, kroz koji je depriviranim područjima osigurano oko 900 milijuna kuna, od čega oko 168 milijuna kuna samo za Knin.

U Intervencijskom planu grada Knina utvrđeni su prioritetni razvojni pravci i ključni projekti koji će se financirati kroz Program: urbana revitalizacija stare gradske jezgre, povećanje zaposlenosti, aktiviranje rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice, razvoj turističke ponude grada Knina te potpora poduzetništvu i razvoj poduzetničke infrastrukture.