SVEČANO PREDSTAVLJANJE TWINNING PROJEKTA „Jačanje politike i kapaciteta za suzbijanje neprijavljenoga rada“

U prostorijama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske je svečano otvoren i predstavljen Twinning projekt „Jačanje politike i kapaciteta za suzbijanje neprijavljenog rada“, financiran sredstvima Europske unije, kojeg zajednički provode Republika Slovačka, Savezna Republika Njemačka i Republika Hrvatska.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA 2012. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.000.000,00 EUR. Predviđeno trajanje provedbe projekta je 18 mjeseci.

Cilj Twinning projekta je uspostavljanje učinkovitijeg sustava politika, mjera i kontrolnih mehanizama uz primjenu dobrih praksi koji će doprinijeti smanjenju stope neprijavljenoga rada i povećanju uplata doprinosa iz rada u Državni proračun Republike Hrvatske. Rezultati ovog projekta bit će od iznimnog značaja  za građane Republike Hrvatske jer će podići razinu osviještenosti u pogledu prednosti prijavljenoga rada te ujedno u pozitivnom smislu utjecati na porezni moral građana.

Iskustva slovačkih i njemačkih partnera doprinijeti će jačanju kapaciteta Inspektorata rada, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, te unaprijediti međuinstitucijsku suradnju kroz primjenu učinkovitih i raznovrsnih mjera u svrhu bolje konkurentnosti gospodarskih subjekata koji posluju u skladu sa propisima.

2

Ovom prigodom uzvanicima se obratila Karolina Ivanković, voditeljica projekta države korisnice i pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske, te naglasila „Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ima izuzetno važnu zadaću preuzeti na sebe odgovornost i vodstvo u borbi protiv rada na crno. Završetak projekta neće, dakako, značiti i završetak borbe protiv ove negativne društvene pojave, već će se rad na rješavanju ovog kompleksnoga problema koji zahtjeva multidisciplinarni pristup nastaviti, kako bi se iznašla nova i učinkovita rješenja kako na dobrobit samih radnika tako i društva u cjelini.

Politički izvjestitelj iz Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Arne Hartig u svom obraćanju je istaknuo da će iskustva koje kroz projekt donose njemački kolege u kombinaciji s predanim radom slovačkih kolega učiniti projekt uspješnim i to ne samo za Hrvatsku, već i za Twinning partnere, koji na taj način mogu prenijeti iskustva u svrhu poboljšanja rada vlastitih administrativnih tijela.

3

Gospodin Hans Josef Haas iz Središnje carinske uprave Ministarstva financija Savezne Republike Njemačke, naglasio je da izazovi problematike neprijavljenog rada nisu samo problem pojedinačnih država članica s obzirom da ih ne zaustavljaju granice. Prekogranična suradnja suočena je s izazovima uslijed različitosti u zakonodavnim okvirima i definicijama pojma neprijavljenog rada. Potvrdio je da će stručnjaci iz najmanje tri države članice razmijeniti dobre prakse te zajednički izraditi rješenja vezano uz suzbijanje neprijavljenog rada ne samo u državi korisnici projekta već i u svojim matičnim zemljama.

Gospodin Denis Redžepagićk, politički izvjestitelj - zamjenik, iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, dodatno je naglasio da je ovo problem s kojim se moraju moći nositi sve države članice Unije, te je stoga Komisija, prepoznavši dimenzije problema uspostavila i zasebnu Platformu za rješavanje pitanja neprijavljenog rada koja bi u konačnici trebala dati učinkovite alate svim dionicima.