XX. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu „Poduzetništvo bez prepreka“

Ministrica rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Nada Šikić je sudjelovala na XX. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu „Poduzetništvo bez prepreka“ koje se u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, održalo u Splitu.

Drugoga dana konferencije održana je javna tribina Poduzetnički aktualni sat na kojoj su, uz ministricu, na pitanja poduzetnika odgovarali zamjenik ministra financija, Saša Drezgić; zamjenica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Sonja Bošnjak; zamjenik ministra turizma, Robert Pende; ministar pravosuđa, Ante Šprlje i ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat.

Ministrica Šikić je tom prigodom iznijela statistike o zapošljavanju te govorila o deficitarnim zanimanjima u Republici Hrvatskoj.

Naglasila je da potražnja za radnicima na tržištu rada ovisi o karakteristikama regionalnog i lokalnog tržišta rada jer zanimanje koje za kojim postoji potražnja u određenoj županiji može biti suficitarno u nekoj drugoj te napomenula da je upravo zbog toga nužno razvijati tržišno orijentirane obrazovne programe koji će povećati zapošljivost osoba po ulasku na tržište rada. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je idući ka ostvarenju tog cilja osiguralo sredstva iz Europskog socijalnog fonda za cjelokupnu obrazovnu vertikalu u iznosu od 530 mil. kn, a nedavno je i potpisan (12. srpnja 2016. godine) ugovor za stipendiranje 1280 učenika/ polaznika obrazovnih programa za deficitarnim obrtničkim zanimanjima među kojima su obrazovni programi za zanimanja: autolimar, bravar, elektroinstalater, fasader, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, pekar, slastičar, stolar.  Ministrica je ukazala i da deficit postoji i kod visokoobrazovnih zanimanja u medicini: medicinske sestre, sanitarni tehničari, zdravstveno laboratorijski tehničari, liječnika te za zapošljavanjem nastavnika matematike, nastavnika prirodoslovnih predmeta i stranih jezika te stručnjaka za računarstvo, elektrotehniku i strojarstvo. Obraćanje je stoga, ministrica zaključila mišlju da se u svrhu povećanja zaposlenosti upisne u kvote u pojedine obrazovne programe, kako za obrtnička tako i za visokoobrazovna zanimanja te za doktorska zvanja, trebaju planirati u skladu sa potrebama regionalnog i lokalnog tržišta rada jer će se na taj način postići puna zaposlenost, veća poduzetnička aktivnost što će doprinijeti ravnomjernom gospodarskom razvoju Republike Hrvatske.

MIN_ST_naslovna_nova XX. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu „Poduzetništvo bez prepreka“ je kao i proteklih godina okupilo brojne poduzetnike, gospodarstvenike, predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, Vlade Republike Hrvatske, kao i ostalih institucija, agencija i strukovnih udruženja, a uz raspravu o aktualnim gospodarskim problemima i mogućim rješenjima za razvoj poduzetništva i gospodarstva konferencija je bila prigoda i za razmjenu iskustava i dobre prakse.