NASTUPNI POSJET VELEPOSLANIKA KANADE

Ministrica rada i mirovinskoga sustava dr.sc. Nada Šikić primila je u nastupni posjet veleposlanika Kanade NJ. E. Daniela Maksymiuka. Tijekom susreta razgovaralo se o mnoštvu aktualnih tema bilateralne suradnje između dviju zemalja. Kanada, kao jedno od vodećih svjetskih gospodarstava, uspješno je prebrodila financijsku krizu, među vodećim je zemljama po uvjetima poslovanja, ima čvrst bankarski sektor i potiče inovacije. „Imamo jako puno prostora za izvrsnu suradnju između dvije zemlje i tu činjenicu trebamo iskoristiti“ izjavila je ministrica Šikić tijekom ovog sastanka. Kanada smatra Republiku Hrvatsku važnim prijateljem, snažnim saveznikom i rastućim partnerom na području trgovine i ulaganja. Kanadsko veleposlanstvo kontinuirano radi na podržavanju, održavanju i produbljivanju dobrih odnosa između dvije države. Izgradnja suradnje, unaprjeđenje blagostanja i sigurnost obiju zemalja zajednički je cilj Republike Hrvatske i Kanade u suradnji s ostalim partnerima.

„Čestitam Vladi RH na svim koracima koje je poduzela. Sve što je ova Vlada postigla u ovako kratkom razdoblju doista je izvanredno“ izjavio je veleposlanik Daniel Maksymiuk. Na sastanku su također sudjelovali pomoćnik ministrice, Mario Bebić i pomoćnica ministrice, Karolina Ivanković. Gospodin Bebić upoznao je Veleposlanika s ovogodišnjim kvotama za zapošljavanje stranaca koje na temelju Zakona o strancima na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskoga sustava utvrđuje Vlada Republike Hrvatske.

Iz biografije veleposlanika Daniela Maksymiuka izdvajamo: NJ. E. Daniel Maksymiuk, magistar znanosti sa Sveučilišta Columbia 1999.i 2002. godine, pridružio se Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne trgovine 2002. godine. Bio je u službi kanadskog predstavnika u Bagdadu, Irak, gdje je promicao kanadske interese u koalicijskoj vlasti i nakon toga novo formiranoj iračkoj vladi. Godine 2005. dodijeljeno mu je mjesto političkog službenika u Damasku, odakle se vratio u Kanadu 2008. godine. Služio je pri Kanadskom veleposlanstvu u Teheranu gdje je bio zadužen za politička, sigurnosna i gospodarska pitanja od 2009. godine do završetka  misije 2012. godine  kad se vratio u Kanadu kao savjetnik za Iran i Irak. U kolovozu 2015. godine imenovan je Veleposlanikom u Hrvatskoj i Kosovu.