POSJET MINISTRICE NADE ŠIKIĆ VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Ministrica rada i mirovinskog sustava dr.sc. Nada Šikić posjetila je danas Vukovarsko-srijemsku županiju. Tom prigodom primio ju je župan Božo Galić u Palači Srijem u Vukovaru. Zajedno sa svojim suradnicima održali su radni sastanak u maloj županijskoj vijećnici.

Tijekom razgovora o razvojnim projektima, o stanju u gospodarstvu i tržištu rada te mirovinskom sustavu u Republici Hrvatskoj, ministrica Šikić je istaknula kako je sadašnji mirovinski sustav u Hrvatskoj neodrživ. Nastavi li se njegovo funkcioniranje u sadašnjem obliku i sustav ne doživi reformu budući bi umirovljenici vrlo lako mogli postati socijalni slučajevi.

Ministrica je pojasnila kako je promjena mirovinskog sustava nužna, jer u velikom broju županija, pa i u Vukovarsko-srijemskoj, ima puno veći broj umirovljenika nego zaposlenih. Na upit novinara o novom zakonskom okviru za odlazak u mirovinu, Nada Šikić je navela kako je riječ o prijedlogu koji još treba proći javnu raspravu, a u koju trebaju biti uključeni svi socijalni partneri i tripartitno vijeće. "Naravno, prijedlog mora proći i saborsku proceduru, a tek nakon toga možemo razmišljati hoće li to biti prihvaćeno ili neće. Mi ćemo sve sugestije naših socijalnih partnera uvažiti pri donošenju zakona ".

Župan Galić kazao je kako očekuje da Vlada maksimalno iskoristi potencijale Slavonije i stavi ih u funkciju novih zapošljavanja i otvaranja radnih mjesta. Prema njegovim riječima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno je oko 16.500 nezaposlenih osoba, dok je BDP manji za 42 posto od prosjeka u Republici Hrvatskoj.

Ministrica Šikić i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima održali su radni sastanak. Na sastanku je predstavljen Fond europske pomoći za najpotrebitije – Operativni program za hranu i/ili materijalnu pomoć (FEAD).

Nakon radnog sastanka, ministrica Šikić, župan Galić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, nazočili su Javnom savjetovanju o nacrtu sažetka Poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije Operativnog programa za hranu i materijalnu pomoć 2014.-2020. koji zajednički organiziraju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

„S gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom smo dogovorili suradnju Grada Vukovara i Ministarstva rada i mirovinskog sustava te sam sigurna kako će se ista odvijati na obostrano zadovoljstvo", istaknula je ministrica.

Pomoćnica ministrice Katarina Ivanković Knežević je pojasnila kako se radi o programima pružanja materijalne pomoći i osiguranja hrane najpotrebitijima, odnosno, osobama koje su na rubu siromaštva, kao i o programu osiguranja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva Natječaji će biti raspisani tijekom idućeg mjeseca, a za razdoblje od 7 godina osigurano je 43 milijuna eura.

Tijekom boravka u Vukovaru, ministrica Šikić položila je vijenac i zapalila svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.