ZAGREB, 23. prosinca 2016. (Hina) - U ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u petak su između Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i sedam zaštitnih radionica potpisani ugovor o sufinanciranju programa za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u zaštitnim radionicama za osobe s invaliditetom i ugovor o sufinanciranju programa za održavanje zaposlenosti u zaštitnim radionicama ukupne vrijednosti oko 34 milijuna kuna.

Ugovori su potpisani između Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor, Lada d.o.o. za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, DES ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, Srednje strukovne škole Varaždin, Zaštitne radionice Tekop Nova, ustanove za zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrast-export-Puklavec d.o.o i Uriho - ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

sl-3

Zavod za profesionalno vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom provodi kontrolu obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom kod poslodavaca obveznika kvote. Temeljem propisane obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom prikupljena su sredstva po osnovi uplate novčane naknade koja su namjenskog karaktera i bespovratno se dodjeljuju po raspisanim natječajima za poticanje zapošljavanja i održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom u skladu sa zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Nakon provedenog javnog natječaja u 2016. i suglasnosti Upravnog vijeća Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom bespovratna sredstva dodijeljena su sedam zaštitnih radionica u ukupnoj vrijednosti oko 34 milijuna kuna.

"Današnjim svečanim potpisivanjem sa zaštitnim radionicama za osobe s invaliditetom otvaramo novo poglavlje u suradnji s onim ustanovama koje su prepoznale važnost radne integracije osoba s invaliditetom. Nikada do sada od postojanja Zavoda nisu bila dodijeljena ovako značajna sredstva. Ovime smo osigurali nova radna mjesta, kreiranje jedne bolje platforme za rad osoba s invaliditetom u okviru zaštitnih radionica", ustvrdio je ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

sl-2

Dodao je da će Ministarstvo u narednom razdoblju inzistirati na ovakvim natječajima i programima i "biti trajna potpora ustanovama koje promoviraju rad osoba s invaliditetom".

Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić izrazio je uvjerenje da će zaštitne radionice zahvaljujući ovome danas stvoriti temelj da se zaštita zapošljavanja u Hrvatskoj podigne na željenu razinu.

"Drago mi je da i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) može doprinijeti ne samo održivosti, već i otvaranju novih radnih mjesta za osobe s invaliditetom i da na taj način možemo opravdati ulogu zbog koje je u siječnju 2015. osnovan", istaknula je v.d. ravnateljice Zavoda Gordana Soldo Spajić.

(Hina) xsmar yln