Okrugli stol „Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama“

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med. sudjelovao je na okruglom stolu „Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama“ održanom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Pri tom je istaknuo kako je pitanje osiguravanja i osnaživanja ravnopravnosti spolova dio javnih politika već desetljećima te je naveo brojne zakonodavne i druge iskorake u tom području:
  • usvojena je Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova 2011.-2015. kao temeljni strateški dokument Republike Hrvatske za uklanjanje diskriminacije prema ženama i uspostavu
  • stvarne ravnopravnosti između žena i muškaraca
  • Ravnopravnost spolova je utvrđena kao jedna od temeljnih ustavnih vrednota;
  • Žene ostvaruju jednako pravo sudjelovanja u političkom, gospodarskom i javnom životu;
  • Zakon o suzbijanju diskriminacije iz 2008. godine jasno uređuje zaštitu od diskriminacije po brojnim osnovama, među ostalima i prema spolu.
Na okruglom stolu sudjelovala je i pučka pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić koja je predstavila istraživanje o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić te predsjednici uprava i članovi uprava iz uglednih hrvatskih trgovačkih društava.